dinsdag 14 april 2015

Leesautobiografie van Joris Eding

inleverdatum - 14 april 2015

leesautobiografie
gemaakt door - Joris Eding
klas - 1a

Toen ik klein was hebben mijn ouders mij heel veel voorgelezen. De eerste boeken die aan mij werden voorgelezen waren de gouden boekjes zoals Kareltje en De vijf brandweermannetjes die ik bijna stuk heb laten lezen, soms werden ze wel drie keer achter elkaar voorgelezen. Ik had ook een ander boekje dat Monkie heette wat uit plaatjes bestond en ging over een knuffelaapje dat kwijtraakte en na een tijdje weer teruggevonden werd, mijn vader of moeder moesten daarbij zelf een verhaaltje verzinnen. Ik vond dit boekje zo mooi omdat ik zelf ook een knuffel had die Aapje heette en die ook wel eens kwijtraakte. Door dat boekje wist ik dat mijn aapje altijd weer terug zou komen.
Toen ik 3 was zong ik heel veel liedjes uit het liedjesboekje "alle liedjes met een hoepeltje er om". Mijn oma zong vaak een heel oud liedje waar het tweede couplet zo van gaat:
Hij deed zoals hij had gezegd en ging bij volle maan
met fiets en al op het topje van een hoge heuvel staan.
Hij trok zijn benen op en hup daar ging hij naar omlaag.
Da's voor een muis in elk geval een hele waag.
Da's voor een muis in elk geval een hele waag.
Toen ik vier werd ging ik eerst naar De zaaier, een christelijke school, waar ze alleen maar dezelfde bijbelverhalen lazen die ik eerst nog wel interessant vond, maar die ik door de herhaling uiteindelijk heel saai vond. Op mijn tweede school werd er niet veel voorgelezen, maar we moesten zelf wel veel lezen. Daar heb ik wel een paar leuke boeken gelezen, maar daar kan ik me niet veel meer van herinneren. Thuis heb ik ook veel (wel leuke) boeken gelezen, zoals Dummie de mummie en Geronimo Stilton en De vrijgemaakte Ortjes van Terry Pratchett (echt een aanrader, heel grappig). Ik vind deze boeken zo leuk omdat er echt heeel veeel humor in zit en bij Geronimo Stilton ook nog informatie in verwerkt is. In de auto op vakantie hebben we ook nog heel veel luisterboeken geluisterd. Bijvoorbeeld Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman en Het noorderlicht van de serie het Gouden Kompas die erg spannend waren, ze waren zo spannend dat we zo op de bestemming waren.
Op dit moment vind ik boeken leuk die in een wereld spelen die erg lijkt op de onze, maar dan in een andere tijd. Van de zomer hebben we in de auto een  boek geluisterd dat ervoor heeft gezorgd dat mijn smaak uitgegaan is naar boeken die spelen in een andere wereld en in een andere tijd, meestal het verleden. Het was een boek van Tonke Dragt, "Brief voor de Koning". In dit boek worden, net zoals in de Grijze Jager en Broederband, heel goed de eigenschappen, de karakters van de mensen en het landschap beschreven waardoor ik me er heel goed in kan inleven. Ik kan mijn eigen fantasiewereld dan goed creĆ«ren.

De hele serie van de Grijze Jager en Broederband van John Flanagan heb ik na de zomervakantie uitgelezen. Voor de komende 6 jaar heb ik al mijn boeken dus al gelezen. Ik zou het fijn vinden als iemand een tip heeft voor meer van dat soort boeken, ik heb nog geen nieuwe serie gevonden.

Ik houd niet zo van boeken die over helden gaan die van alles kunnen, zonder dat het ze moeite kost, de zogenaamde redders (premiejagers). Ook houd ik niet van boeken die over de realiteit gaan en over school omdat ik me daar niet zo in kan inleven als in fantasieboeken.
Wat ik probeer als ik een boek heel erg saai vind, is het verhaal in mijn hoofd zo aanpassen dat er humor in komt. Eigenlijk wil ik liever geen boeken lezen die ik niet spannend of leuk vind. Als ik een boek lees wat ik erg goed vind, kan ik niet meer stoppen.